Cu certititudine, indiferent daca aveti masina personala sau nu, ati auzit sau ati vazut pe frontispiciul unor cladiri din ce in ce mai des, cuvintele “ diagnoza auto” iar daca ati intrebat in jur ce inseamna, sunt sigur ca mai toti au sarit sa va explice cum sta treaba cu acest lucru. Ma alatur si eu gloatei de binefacatori, dar tratand problema mult mai detaliat, explicand pe cat posibil un fenomen care aparent are o explicatie instantanee dar cu toate astea, exista un foarte mare vid de informatie atunci cand te hotarasti sa cauti ceva cat mai relevant.
In primul rant tin sa precizez faptul ca “diagnoza” reprezinta de fapt un cuvant generic, care defineste doua operatiuni cu implicatii stricte, mai precis exista cea mecanica si mai apoi cea electronica. Din punct de vedere mecanic, aceasta este este facuta in orice service, de catre mecanicul auto folosind echipamentele si sculele adecvate pentru obtinerea si remedierea oricaror probleme care implica partea mecanica a unui vehicul.
Adevarata arta a diagnozei auto, intervine adunci cand vorbim despre cea electronica si care trebuie facuta in service-urile dotate cu laptop si programe speciale si softuri ale producatorilor de vehicule pentru care platesc lunar sume de bani, in vederea actualizarii permanente cu cele mai noi informatii despre fiecare model auto, indiferent de continentul de fabricatie. Aceasta diagnoza auto presupune nu doar conectarea la mufa universala si scanarea pentru erori asa cum fac majoritatea companiilor de profil, ci implica atat citirea sau interpretarea rezultatelor functionale. De aici se pot modifica anumiti parametri pentru imbunatatirea performantelor autovehiculului de aceea fiind recomandat sa apelati pentru aceste servicii numai la firmele care au specialisti si o dotare tehnica capabila sa ofere rezultatele scontate.